En aquest espai pots trobar informació sobre sexualitat, salut física i mental, drogues, i tatuatges i pírcings. Si vols més informació prem aquí
SEXUALITAT
Sexualitat és molt més que fotre un polvo. Sexualitat són les carícies, la intimitat, els jocs, l’afectivitat i, sobretot, passar-s’ho bé. Tots aquests jocs que iniciarem quan comencem a sortir amb algú, ens ajudaran a conèixer el nostre cos -aquest que tot just estem estrenant- a comprendre com funciona, a aprendre a estimar-lo i a estimar l’altra persona.
A més a més, també hem de tenir en compte altres aspectes que més directament o menys tenen relació amb la sexualitat o poden ser-ne conseqüències.
Orientació sexual
A l’adolescència comences a descobrir la sexualitat i pensa que no forçosament tothom ha d’estimar de la mateixa manera. Pensa que la millor manera d’estimar es poder estimar amb llibertat. Hi ha diverses orientacions sexuals i totes són vàlides: entre persones de diferent sexe (heterosexualitat), del mateix sexe: homosexualitat masculina (gais) i femenina (lesbianes), i amb els dos sexes (bisexualitat).
Un cop tinguis clara la teva inclinació, ja veuràs com tot serà més fàcil. És important recordar que ser gai, lesbiana o transsexual no és cap malaltia. Respecta i deixa que tothom visqui la seva sexualitat amb naturalitat.
Mètodes anticonceptius
Els anticonceptius permeten gaudir de la sexualitat sense por a un embaràs no desitjat, però s’ha de tenir en compte que la seva eficàcia varia i depèn del seu bon ús i que només dos d’ells, els preservatius masculins i els femenins, protegeixen de les infeccions de transmissió sexual (ITS) i de la SIDA.
No hi ha un mètode ideal per a tothom, sinó que cada persona pot triar quin li va millor segons la seva edat, la seva situació personal, el tipus i la freqüència de les seves relacions, les pròpies creences o conviccions personals, etc.
Malalties de transmissió sexual
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són malalties infeccioses que es transmeten a través de les relacions sexuals.
Existeixen diferents ITS que poden transmetre de diferents maneres. Hi algunes ITS que es poden curar fàcilment (gonocòccia, sífilis, infecció vaginal per tricomones i infeccions per clamídies), però d’altres no tenen un tractament curatiu definitiu (hepatitis A i B, infecció per VIH, herpes genital o berrugues i condilomes).
Normalment es presenten amb símptomes com coïssor, berrugues genitals, dolors a l’orinar… però també podem trobar que siguin asimptomàtiques, és a dir, que no presentin símptomes.
SALUT FÍSICA I MENTAL
Menjar bé és un dels plaers de la vida i una de les necessitats més bàsiques de tots els éssers vius. Mengem aliments i absorbim nutrients que ens donen l’energia que el nostre cos necessita per a poder viure, créixer, regenerar-se i desenvolupar-se. No tots els aliments porten tots els nutrients que necessitem, per això s’ha de procurar menjar tant variat com sigui possible. Cada persona té unes necessitats determinades per mantenir el seu estat de salut d’acord amb la seva edat, pes, sexe i activitat física.
Trastorns alimentaris
Els trastorns de la conducta alimentària són malalties psíquiques causades per factors diversos que impliquen una alteració important de la conducta en relació amb l’alimentació. Tot i que les més conegudes són l’anorèxia i la bulímia (que afecten majoritàriament a les noies joves), de tipus n’hi ha molts i afecten a diferents grups d’edat.
Moltes d’aquestes malalties s’inicien fruit de la pressió social a estar més prim, ser més forts, etc. Per tant, s’ha de tenir en compte els comentaris que fem respecte l’aspecte físic d’una persona ja que poden derivar en un malaltia.
Socioaddiccions
Les socioadiccions són aquells hàbits, activitats o actuacions que es converteixen en situacions de dependència. És a dir, que t’acabes enganxant de forma compulsiva a una activitat i perds l’interès per la resta d’activitats. Aquesta addicció pot arribar a resultar negativa.
Les que et poden sonar més són les addicions als jocs de tot tipus (loteries, videoconsoles, etc.), addicions al sexe, al mòbil, al treball…
És molt difícil detectar aquests símptomes però en cas de fer-ho en un/a mateix/a o en una altra persona, és important informar-se apropiadament per tal de començar el tractament al més aviat possible i buscar suport en l’entorn. En tot cas, es pot acudir al Centre d’Atenció Primària (CAP) i el teu metge o metgessa de capçalera et derivarà als especialistes o psicòlegs que corresponguin.
Assetjament escolar (bulling) i violències
L’assetjament escolar (maltractament entre alumnes) és una conducta de persecució física i/o psicològica que realitza un alumne contra un altre, a qui tria com a víctima de repetits atacs. Aquest atac pot ser físic o verbal. Aquesta acció, negativa i intencionada, situa a la víctima en una posició de la qual difícilment pot sortir pels seus propis mitjans. La continuïtat d’aquestes relacions provoca en la víctima efectes clarament negatius: ansietat, descens de l’autoestima i quadres depressius que dificulten la seva integració en el medi escolar i el desenvolupament normal dels aprenentatges. Moltes vegades l’assetjament escolar comença com una broma que al final pot tenir conseqüències molt greus.
En el cas que coneguis algú que es troba en aquesta situació, és molt important parlar-ne amb el tutor o amb qualsevol professor del centre educatiu i mostrar la teva disconformitat públicament.
DROGUES
Una droga és tota aquella substància que, introduïda a l’organisme per qualsevol via d’administració, produeix una alteració del funcionament natural del sistema nerviós central (SNC) de l’individu i és, a més, susceptible de crear dependència emocional, motivacional i fisiològica.
Tabac
És un producte vegetal que s’obté de la planta del mateix nom. Els cigarrets de tabac que es comercialitzen contenen més de 4.000 substàncies químiques entre les quals es troba la nicotina, el monòxid de carboni, els quitrans, l’amoníac, l’àcid fòrmic, etc.
El fet de ser legal i relativament econòmica fa que el seu consum estigui molt estès, malgrat els seus molts efectes nocius. A curt termini, el tabac provoca mal de cap, cansament i dificultats per concentrar-se, dificulta la respiració i la pràctica de l’esport, disminueix l’elasticitat de la pell i provoca arrugues, afavoreix l’acne, engrogueix les dents, etc. A llarg termini, és la causa del 30% de tots els càncers entre els quals es troben els de pulmó, tràquea, laringe, faringe, cavitat bucal, esòfag, pàncrees i bufeta urinària. A més, pot donar problemes cardíacs.
Porros, petes, canuts…
Cànem, haixix, hash,… Amb aquests noms es designen els derivats de la planta Cannabis sativa. La marihuana (també anomenada maria, herba…) en conté una barreja de fulles, tiges i flors seques. L’haixix (conegut també per xocolata) és una resina que s’obté premsant la planta. Totes aquestes preparacions se solen fumar amb tabac o pipes, tot i que també es poden afegir a galetes, pastissos o més aliments.
El consum abusiu del cànnabis pot repercutir molt negativament en la salut: perjudica el cor i l’habilitat del sistema immunològic per combatre malalties infeccioses i càncer, augmenta el risc de bronquitis i càncer de pulmó i de llengua (ja que al fumar-lo s’inhala la part nociva del tabac, del paper i del mateix cànnabis), i pot produir trastorns psíquics en persones amb antecedents psicòtics, així com addicció.
Alcohol
L’alcohol és una de les drogues que té més acceptació però no vol dir que tingui menys efectes secundaris. L’alcohol pot produir una sensació d’eufòria, relaxació i optimisme, una desinhibició en el comportament, una sobreestimació de les pròpies facultats, una disminució de l’autocrítica i dels reflexos, una falsa apreciació de les distàncies, agressivitat, alteracions cognitives com pèrdua de la memòria, etc. A més, sovint dificulta les relacions sexuals i exposa a conductes de risc i comportaments, relacions i embarassos no desitjats.
El seu consum excessiu i irresponsable causa una intoxicació aguda o borratxera que pot desembocar en un coma etílic. A la llarga, produeix addicció, una reducció del volum d’estructures com l’escorça cerebral associada a alteracions cognitives i altres seriosos problemes de salut (infarts, diversos càncers, atacs de cor, cirrosi, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central, pèrdua de memòria, desordres psicològics, etc.)
Cocaïna
És una droga que s’extreu de les fulles de l’arbust Erythroxylon coca. Té molts altres noms en argot com coca, neu, pasta, blanca, farlopa, etc., i es ven molt sovint adulterada amb altres substàncies com pols de talc o laxants.
El consum de cocaïna produeix un sentiment d’eufòria, un increment de l’estat d’activació i alerta, una disminució de la sensació de fatiga, hiperactivitat motora, desinhibició i ganes de parlar. Quan desapareixen els efectes positius, la persona sol quedar en un estat pseudodepressiu i pateix ansietat i nerviosisme, irritabilitat i agressivitat, al·lucinacions, tremolor i idees paranoides.
Heroïna
També coneguda com a cavall o jaco, és un derivat sintètic de l’opi extremadament additiu i que pot administrar-se injectat, fumat o esnifat.
Aquesta droga és molt perillosa ja que causa una forta dependència i genera tolerància amb gran rapidesa fent que la persona drogodependent hagi d’anar incrementant progressivament la dosi. Per això, quan s’interromp o es disminueix el seu consum apareix una síndrome d’abstinència molt intensa que provoca a la persona addicta nàusees, vòmits, diarrea, suor, febre, insomni, ansietat i neguit.
Pastilles i drogues de disseny
També anomenades drogues de síntesi, són substàncies derivades de les amfetamines que se sintetitzen a laboratoris clandestins i, en menor o major mesura, solen tenir efectes al·lucinatoris i estimulants i capacitats neurodegeneratives. Cal tenir en compte que, com són produïdes al marge de les normatives, sense cap control sobre la seva composició real, no es pot saber del cert què s’està consumint ni, per tant, quins efectes produirà. El prototipus de droga de disseny és l’èxtasi o MDMA tot i que n’existeixen altres.
TATUATGES I PÍRCINGS
Si has decidit fer-te un tatuatge o posar-te un pírcing, has de ser conscient de les complicacions i contraindicacions que hi pot haver
Tatuatges
Un tatuatge és una marca permanent feta a la pell mitjançant la inserció de tinta o pigments sota la epidermis. Tot i que existeixen diferents tècniques per tal d’eliminar els tatuatges, aquestes representen uns processos dolorosos i cars, i normalment deixen cicatrius. Així doncs, abans de fer-te un tatuatge, reflexiona-hi i pensa que és per a tota la vida i que també tens l’opció de fer-te’n un de temporal o solar.
Pircing
Un pírcing representa una perforació de la pell per a col·locar-hi una arracada. Aquesta peça ha de ser d’acer inoxidable, d’or de 14-18 quirats o de titani i ha d’estar esterilitzada. Es pot realitzar en diferents zones del cos (melic, orelles, celles, llavis, llengua, mugrons, genitals, etc.) i cadascuna comporta un procediment, uns riscos i una cura diferenciats.
Precaucions
Si has decidit fer-te un tatuatge o posar-te un pírcing, has de ser conscient de les complicacions i contraindicacions que hi pot haver i has de tenir en compte que és essencial posar-te en mans d’un bon tatuador o perforador professional que estigui degudament acreditat i que compleixi les mesures higièniques bàsiques i la normativa estatal vigent.
Abans de fer-te un tatuatge o un pírcing, hauràs de signar un document de consentiment que inclou la pràctica a realitzar, els riscos sanitaris i complicacions, etc. Si tens menys de 16 anys, a més d’aquest consentiment, hauràs d’aportar un certificat de maduresa signat pels pares o tutors legals.
Després de fer-te el tatuatge o el pírcing t’has d’informar bé sobre quines mesures de cura, desinfecció i neteja hauràs de seguir fins que cicatritzi totalment la ferida i seguir les mesures meticulosament. Si malgrat tot s’infecta, acudeix a un metge per evitar complicacions.